Applaus voor deze Limburgers

Wat is dat toch met Limburgers en theater? Ligt het aan hun bourgondische instelling waardoor ze overal een gezellig feestje van weten te maken? Of is hun zangerige taal de ideale voedingsbodem voor een muzikaal optreden? Misschien is een lange geschiedenis van ‘buutereednen’ wel de aanleiding voor een humoristische inslag? Hoe dan ook: Toon was niet de enige Limburger die carrière maakte in het theater. Dit seizoen kun je diverse Limburgse gezelschappen en artiesten zien schitteren in ons theater.

Ons huisgezelschap Het Laagland zie je meerdere malen. Ze spelen dit seizoen nog hun voorstellingen Kannonenvoer (15 en 16 januari), Met Zonder Ballen (29 januari). En philharmonie zuidnederland komt natuurlijk ook nog een keer langs voor hun vastelaovendconcert op 26 februari. Ad Mosam, het Sittards barok ensemble, geeft onder andere concerten in de sfeervolle Sint Michaelskerk. Op 28 januari staat Music for a While op de agenda en op 8 april Vergnügte Ruh.

Het gloednieuwe kamerorkest Heritage Sinfonietta zet regelmatig Limburgse artiesten in het zonnetje: op 29 december is Brigitte Heitzer de verteller bij Prokofiev’s Peter en de Wolf. En op 15 januari werken ze samen met de talentvolle trompettist Romano Diederen uit Sittard. Natuurlijk zijn er ook voorstellingen van Opera Compact (21 mei), Toneelgroep Maastricht (25 mei) en Opera Zuid (29 mei en 16 juni).

Nienke Nasserian Nillesen die op 13 februari een museumconcert geeft in het museum Hedendaagse Kunst in Ligne heeft haar roots in Venlo. En er zijn nog meer artiesten die uit Limburg afkomstig zijn: Celine Weerts, Huub Stapel, Jon van Eerd en Tisjeboy Jay. Wil je liever lekker losgaan op de muziek van Limburgse bands? Dat kan met Rowwen Hèze op 19 december en met de Janse Bagge Bend op 20 mei. Kortom: genoeg te kiezen!