Kunstwerk geplaatst

Als opmaat naar de officiële omdoping van Schouwburg De Domijnen naar Toon Hermans Theater wordt er op de toneeltoren van het theatergebouw in Sittard een kunstwerk aangebracht. Het gaat om een parelwit silhouet van ruim 9 meter hoog. Het kunstwerk toont het portret van Toon Hermans en de meest kernachtige strofe uit het lied ‘Ik ben iemand van een kleine stad, een lieve stad’ waarin de cabaretier zijn liefde voor Sittard bezingt.

Een nieuwe culturele wind

Het kunstwerk, dat mede is aangeboden door de Stichting Cultuursponsoring Sittard, draagt bij aan een zichtbaar cultureel profiel voor de hele stad, benadrukt wethouder Cultuur Andries Houtakkers. “Het eerbetoon aan deze legende zien we straks niet alleen terug in de programmering van de schouwburg of in de inrichting van het theater, maar ook aan de buitenkant. Hiermee kunnen we iedereen laten zien dat er een nieuwe culturele wind waait door de stad en nog eens extra benadrukken dat het theater en deze stad steeds meer Toon Hermans ademen.”

“Het theater en Toon Hermans zijn nu onlosmakelijk met elkaar verbonden,” vult Mikos Pieters, hoofd Podium De Domijnen, aan. “Een mooi beeld en een mooie tekst waardoor Toon en het theater met een glimlach naar de stad kijken. Net als hij willen we mensen laten genieten om het alledaagse even te vergeten.”

Creatieve hommage

Het ontwerp van het kunstwerk is van de hand van Frans Wijnen van bureau FWP Architectuur. “Voor mij persoonlijk is het een grote eer om als architect de raakvlakken van architectuur, beeldende kunst en grafisch ontwerp op te mogen zoeken, als een creatieve hommage aan de grootste kunstenaar uit de Sittardse geschiedenis,” geeft Wijnen aan. Het gehele kunstwerk dat een hoogte kent van 9,20 meter bestaat uit 4 mm dikke, verzinkte en gecoate staalplaten die met behulp van lasertechniek minutieus zijn gezaagd. De platen worden door Louis Vahsen Constructies uit Sittard op een afstand van 3,5 cm tot de gevel bevestigd.

Online

Het kunstwerk van Toon Hermans moet gereed zijn vóór 17 december. Schouwburg De Domijnen in Sittard wordt op deze dag officieel omgedoopt tot het Toon Hermans Theater. De geplande feestelijkheden zijn vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar maart 2022. Wel is de officiële omdoping op 17 december om 20.00 uur te volgen via Facebook en YouTube.