Geannuleerd

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid

Ändere die Welt

Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. Op de wrakstukken van voorbije radicale omwentelingen vragen we ons af: hoe nu verder? Kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude? Is revolutie nog wel het middel voor verandering?

Het theater van de revolutie ontvouwt zich in een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën. Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. Betekent revolutie vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? Via muziek en tekst wordt in Ändere die Welt! een poëtische kijk gegeven op een wereld in verandering en de plek van de mens in die maalstroom van opkomst en ondergang, van hoop, verzet, leven en dood.

Opkomende jonge artiesten
De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van [Collective Works] binnen het Opera Forward Festival. In het collectieve maakproces van Ändere die Welt! schuiven verschillende artistieke partners aan om input te leveren. Zo wordt samen met muzikaal leider, arrangeur en pianist Pedro Beriso een eigenzinnige klankwereld gebouwd, die opstand, verandering en vernieuwing ademt. Muziek van onder meer Hanns Eisler, Weill, Schumann, Beethoven en Wagner wordt gecombineerd met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische muziek. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel geeft in zijn regie vorm aan de geest en ontgoocheling van de revolutie. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen hoofdrollen in deze productie, die door het hele land zal touren.

Credits
Muzikale leiding en concept: Pedro Beriso
Regie en concept: Mart van Berckel
Decor: Vera Selhorst
Kostuums: Rosa Schützendorf
Licht: Vera Selhorst
Dramaturgie: Jasmijn van Wijnen, Luc Joosten
Zangers van De Nationale Opera Studio
Coproductie van De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid

WERELDPREMIÈRE

Ändere die Welt wordt uitgevoerd in het Duits met Nederlandse boventiteling.