Opera Compact

Sint Rosa Festival

Het Toon Hermans Theater werkt deze editie voor het eerst nauw samen met het nieuwe Sint Rosa Festival. Deze samenwerking resulteert in een theatertent (de Cavallone) waarbij het Toon Hermans Theater een tipje van de sluier oplicht van hun programmering 2022/23. Op de zaterdagavond in een gezamenlijke Mega Sing Along productie met  medewerking van Karin Bloemen en BB Time Out. Tevens is de samenwerking zichtbaar in de programmering van Rowwen Hèze, Joris Linssen en de Janse Bagge Bend!

HET ONGEHOORDE CIRCUS VAN DE STEM

 

Het circus van directeur Barnum (Bart Storcken) heeft zijn beste tijd gehad. De olifanten zijn op, clowns zitten in de politiek en Barnum probeert wanhopig de ballen in de lucht te houden, letterlijk en figuurlijk. Maar in een tijd waarin alles in regeltjes gevangen zit, is dat niet eenvoudig. Gelukkig heeft hij zijn grote troef nog: Jenny Lind, beter bekend als de “Zweedse Nachtegaal” (Fenna Ograjensek), ooit dé grote publiektrekker, treedt nog altijd op. Maar om te overleven zullen ze iets moeten verzinnen. Barnum wil het publiek met meer entertainment verleiden, maar Jenny denkt met haar vocale acrobatiek weer volle zalen te trekken. Maar heeft Jenny wel alles in huis om dat de verwezenlijken?

Een muzikale feelgoodvoorstelling over ambitie en prestatie: wat gebeurt er als je je blind staart op iets wat eigenlijk buiten je bereik ligt? Als je op je weg naar de top uit het oog verliest dat er halverwege zoveel moois te beleven is? Met eenvoudige muziek die recht naar het hart gaat en muzikale capriolen die je verstand te boven gaan maakt Opera Compact een festivalopera voor alle leeftijden, geschreven door Sybrand van der Werf. Opera-aria’s, Limburgse muziek, gevoelige ballads en vocaal vuurwerk: Het Ongehoorde Circus van de Stem trekt alle registers open! Komt dat zien!

 

Regisseur & Concept Sybrand van der Werf

Barnum Bart Storcken

Jenny Lind, de Zweedse nachtegaal Fenna Ograjensek

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg en Gemeente Sittard-Geleen

 

Over Opera Compact:

Opera Compact is een Limburgs operagezelschap dat in, met en vanuit de regio en haar culturele mogelijkheden werkt. Opera Compact staat voor kwalitatieve, benaderbare en toegankelijke producties, talentontwikkeling, jong publiek en cultuurparticipatie. Opera Compact richt zich op bijzondere locaties en zalen waar weinig opera wordt gespeeld.

Kunst kan relativeren, met liefde het menselijk onvermogen blootleggen, verbindingen leggen en daardoor kracht geven. Zo helpt kunst bij het innemen van een positie in de maatschappij. In een steeds meer verdeelde samenleving moeten kunstenaars dit vermogen tot verbinden aangrijpen. De kracht van opera ligt in de verbintenis tussen het verhaal en de taal van muziek, die tot het hoofd en hart kan spreken als begrip tekort schiet. Daarin spreekt Opera Compact een brede doelgroep aan: iedereen mag zich welkom voelen, ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond.