Toneelgroep Maastricht

Schuld

In Schuld vertelt een vierkoppig, ijzersterk ensemble van actrices het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, die met een plotse ontmoeting geconfronteerd wordt met haar verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We zijn gefocust op Nederlandse IS-strijders die naar Syrië afreizen en willen hen begrijpen, weten hoe iemand tot zoiets in staat is. Dat narratief heeft meer dan genoeg ruimte gehad. Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld. Schuld vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS hier in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen. Hoe loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Is wraak hier gerechtvaardigd om geweld te stoppen? Of stopt het geweld bij jezelf?

Schuld is een mix van waargebeurde verhalen en de verbeeldingskracht van de makers. Het kleurrijke ensemble neemt de kijker mee in een verstikkende en confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent.

 

Pers over ‘Schuld’ 

De Limburger ★★★★

‘Schuld grijpt je bij de keel’

‘Prachtige teksten van Timen-Jan Veenstra’

‘Spel is zo intens, geloofwaardig en overtuigend’

’Met ingehouden adem op het puntje van je stoel’

‘Uitmuntende live muziek van Sam Gysel’

‘Perfect passend decor van Sarah Nixon’

 

 

Theaterkrant (geeft geen sterren)

‘Sterke spel van Gonca Karasu’

‘Scherp geschreven tekst’

‘Schuld is een langgerekte schreeuw over het onrecht van een vergeten genocide’

 

(credits)

Met:Met Evrim Akyigit, Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting en Ebony Wilson
Tekst:Timen Jan Veenstra
Regie:Jouman Fattal
Muziek:Sam Gysel
Producent:Toneelgroep Maastricht