Toon Hermans Prijs voor Jochem Myjer

Jochem Myjer krijgt zaterdag 17 december de Toon Hermans Prijs. De Stichting Toon Hermans is Jochem Myjer dankbaar voor zijn unieke bijdrage aan het levend houden van de ideeën van Toon Hermans. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke hommage aan Toon Hermans op de eerste verjaardag van het Toon Hermans Theater in Sittard-Geleen.

Toon Hermans Prijs
De Stichting Toon Hermans werd door de Erven Hermans opgericht kort na zijn overlijden in 2000 en heeft als missie het bewaren en beheren van het erfgoed van Toon Hermans en het bevorderen van de ideeën waar hij voor stond. Met de Toon Hermans Prijs eert de Stichting personen of instanties die een gewaardeerde bijdrage hebben geleverd aan het realiseren van de missie van de Stichting. Het juweel dat aan de winnaar wordt uitgereikt is een replica van een bronzen profiel van Toon Hermans ontworpen door Guus Hellegers.

De Toon Hermans Prijs werd de voorbije twintig jaar maar zes keer uitgereikt. De eerste prijs ging in 2002 naar Mini en Maxi. Daarna volgden André van Duin, Gemeente Sittard-Geleen en Benny Ludemann. In 2016 kregen Paul van Vliet en Freek de Jonge de prijs overhandigd in Koninklijk Theater Carré tijdens de nationale hommage aan Toon Hermans bij zijn honderdste geboortedag.

Het verheugt de Stichting zeer dat er naast Toons tempel Carré nu een tweede theater is dat blijvend aan hem herinnert in zijn eigen lieve, kleine stad. Het omdopen van schouwburg De Domijnen tot het Toon Hermans Theater is het mooiste geschenk dat de familie Hermans zich kon dromen. De Stichting vindt het dan ook passend en een eer om bij deze feestelijke gebeurtenis de zevende Toon Hermans Prijs uit te reiken.

De zoektocht naar en het wikken en wegen van de kandidaat-laureaten was dit keer een wel heel
makkelijke klus.

Herman van Hove, voorzitter van de Stichting Toon Hermans, ontmoette Jochem Myjer na een hommage aan Toon Hermans in Antwerpen: “De begeestering waarmee Jochem over zijn allergrootste voorbeeld sprak, zijn liefde voor de man die genereus strooide met liefde en troost waren zo pakkend en ontroerend dat geen etmaal later de keuze van de bestuurders van de Stichting vast stond. De reactie van Jochem Myjer toen hem het blijde nieuws gemeld werd, is voor de bestuurders van de Stichting de ultieme bevestiging van hun perfecte keuze.”

Reactie Jochem Myjer
“Als je een prijs krijgt die vernoemd is naar de allergrootste artiest die Nederland ooit gekend heeft
dan bestaan er eigenlijk geen woorden in onze Nederlandse taal om mijn blijdschap en dankbaarheid
uit te drukken. Zeker niet als je de lijst ziet van de zeer gewaardeerde collega’s die hem eerder
hebben gewonnen.

Ik heb al sinds mijn jeugd een grote fascinatie voor het werk van Toon Hermans. De man liet volle
zalen schudden van het lachen, maar strooide ook genereus met liefde en troost. Hij is tot op de dag
van vandaag mijn allergrootste voorbeeld en ik ben zo blij dat ik, dankzij zijn achtergelaten oeuvre,
nog steeds zo veel van hem kan leren.

Deze prijs inspireert mij enorm om, in navolging van de grootmeester zelf, nog meer vrolijkheid de
wereld in te slingeren. En nu ga ik me verstoppen in het struikgewas en met vierentwintig rozen in
mijn hand zingen:
‘Ik ben zo blij, zo blij, zo blij, blij, blij
Als een kikker in de sloot
Als een pasgeboren geitje
Dat huppelt in een weitje
‘k Ben zo blij, zo blij, zo blij”

Toon Hermans Theater
Op zaterdag 17 december 2022 is het één jaar geleden dat de schouwburg van Sittard-Geleen officieel werd omgedoopt tot Toon Hermans Theater. Met deze nieuwe naam eert Sittard-Geleen haar grootste zoon.

Vanwege corona wordt nu, een jaar later, deze heugelijke gebeurtenis alsnog feestelijk gevierd. De speciale voorstelling heeft als titel Ik ben iemand van een kleine lieve stad, Ode aan Toon Hermans.

Naast de uitreiking van de Toon Hermans Prijs vertolken diverse artiesten de mooiste liedjes van Toon Hermans. Onder andere Renée van Wegberg, Lissa Meyvis en Cyrille Niël hebben hun medewerking al toegezegd.

Mikos Pieters, namens De Domijnen verantwoordelijk voor het Toon Hermans Theater, kijkt terug op een mooi eerste jaar: “Door de nieuwe naam hebben we na corona een vliegende start kunnen maken met een concert van het Metropole Orkest, optredens op het Sint Rosafestival, premières van ons huisgezelschap Het Laagland en vele voorstellingen en concerten. De reacties van zowel bezoekers als artiesten zijn zeer positief. Voor velen is het een hernieuwde kennismaking waarbij alle collega’s voor en achter de schermen recht doen aan het theater met een glimlach.”