Toon Hermans Theater en AD MOSAM

Sittard – Het Toon Hermans Theater en AD MOSAM verstevigen in theaterseizoen 22/23 de bestaande samenwerking. Voor het 2e jaar op rij slaan de partners de handen ineen om barokmuziek in Zuid-Nederland te promoten. In de Sint-Michielskerk, aan de markt van de historische binnenstad van Sittard, is voorafgaande aan het concert Vergnügte Ruh afgelopen vrijdag 8 april 2022 het samenwerkingscontract ondertekend.

Tijdens deze feestelijke gelegenheid om de voortzetting te bestendigen waren niet alleen Huub Ehlen, art director van AD MOSAM, en Mikos Pieters, verantwoordelijk voor het Toon Hermans Theater, aanwezig. De wethouder van cultuur, Andries Houtakkers, was eveneens aanwezig.

Huub Ehlen vertelt over het gezamenlijke doel “Er zit een stukje muziek in je. Bij ons allemaal. Gevormd door de eeuwen heen. Muziek is met zekerheid de meest tot het hart sprekende kunstvorm. Het vertelt wie je bent. Omdat je zult ontdekken en herkennen waar je vandaan komt. Omdat je er van geniet en er rijker van wordt. Omdat het ons allemaal verbindt. Barokmuziek en klassiek doen er toe. Dat wil AD MOSAM, in samenwerking met het Toon Hermans Theater, uitdragen in de Westelijke Mijnstreek”.
Mikos Pieters beaamt dit, “Dankzij deze samenwerking zorgen AD MOSAM en het Toon Hermans Theater de komende seizoenen voor een mooie concertreeks van barokmuziek in Sittard-Geleen. Het onderstreept onze ambitie om intensief samen te werken met culturele organisaties in De Domijnen en daarbuiten.”

AD MOSAM BaRock is ambassadeur van de barokmuziek in Zuid-Nederland. Het ensemble geeft in wisselende samenstellingen concerten met barokrepertoire maar ook met onbekende barokke juweeltjes. AD MOSAM verrast de bezoekers graag met avontuurlijke programma’s en boeiende concerten. Daaronder bekende werken (dit jaar de Messiah), kleine pareltjes en grote juwelen; toegankelijk maar altijd in staat óók de fijnproever te laten genieten. Op het podium schuwen ze het plezier en het risico van de improvisatie niet. Zo inspireren ze de concertbezoeker, maar ook elkaar. De verbinding van barok met de huidige tijd en muziekcultuur is voor AD MOSAM essentieel, getuige hun programmering, hun educatieve activiteiten en de manier waarop gerepeteerd wordt.

Het Toon Hermans Theater is sinds 17 december 2021 de nieuwe naam van Stadsschouwburg De Domijnen. Het theater is nog steeds onderdeel van De Domijnen, de culturele stichting van gemeente Sittard-Geleen. Met de nieuwe naam is er een lang gekoesterde wens uit gekomen vanuit de gemeente, stichting Toon Hermans en het theater zelf om de uit Sittard afkomstige cabaretier te eren. Het theaterseizoen 22/23, is het eerste volle seizoen wat het theater met de nieuwe naam gaat draaien.