Toon in een notendop

Toon behoeft eigenlijk geen toelichting. En het zou te ver voeren om zijn hele leven en al zijn werk te benoemen. Maar hieronder geven we toch een kleine terugblik naar de man naar wie ons theater vernoemd is.

Villa Zomerlust, het geboortehuis van Toon

Toon en Sittard

In 1916 werd Toon geboren in Villa Zomerlust aan de Parklaan in Sittard. Helaas werd zijn geboortehuis gesloopt in 1987. Wil je de bijzondere plekken uit het leven van Toon zelf bezoeken? Loop dan de Toon Hermans wandeling van de VVV. Naast de plek van zijn geboortehuis, ga je naar zijn lagere school, de plaats waar hij voor het eerst optrad tegen het tarief van een appel, de katholieke kerken en de Markt met de vele stamkroegjes waar hij op het biljart zijn liedjes voor het eerst aan het publiek ten gehore bracht. Je kunt de wandeling met een gids of zonder een gids lopen. Wist je trouwens dat Toon ereburger van Sittard was?

Inspiratie

Toen hij als tiener de Nederlandse Johan Buziau aan het werk zag, wist hij: dat wil ik ook. Zo schreef hij in 1932 zijn eerste revue, in het Sittards dialect. Gaandeweg zijn leven bleven nationale en internationale artiesten – zoals Albert Vogel, Danny Kaye, Maurice Chevalier en Victor Borge – hem inspireren. Volgens de overlevering besteedde hij iedere vrije minuut aan zijn werk. Dit leidde tot onder andere prachtige liedjes als: 24 rozen, Lente me, Mien, waar is mijn feestneus?, Ballonnetje en Een Vriend.

Artiest van de eeuw

In 1999 werd hij door lezers van De Telegraaf uitgeroepen tot Artiest van de Eeuw. Hoe kan het ook anders: hij legde voor Nederland en Vlaanderen de basis voor het moderne cabaret door mensen als eerste solo-artiest te vermaken met liedjes en sketches. Samen met Wim Kan en Wim Sonneveld werd hij gezien als de Grote Drie. En hij was een inspiratiebron voor artiesten als Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Ook wist hij ons leven te verrijken met nieuwe woorden, luchtige humor en heerlijke typetjes. Naast zijn theaterrepertoire liet hij ook veel schilderijen en geschriften na. Zijn humor blijkt tijdloos. Kijk maar naar dit filmpje uit de oude doos.

Kijk voor een uitgebreide biografie van Toon Hermans hier.